Havi hírek
2018. May 06. Sunday - 13:31:14 -- Blog -- 0

Átlátszó blog

Nálunk a parkosítás mindig fakivágással kezdődik, furcsa módon még akkor is, ha egy 50 tagból álló közösség maga dönt a parkosításról is meg a fakivágásról is.

Dunavarsányban, a természetvédelmi terület határán, a Ráckevei Duna-ág partján működik egy 50 ingatlant magába foglaló üdülőszövetkezet. Szerda reggel az itteniek arra ébredtek, hogy vágják a fákat, mert kell a hely a „kulturált parkoló”-nak meg a tervezett parkosításnak. Sokan fölháborodtak az indokolatlannak tűnő pusztításon, meg is keresték a szövetkezet elnökét, aki viszont azt állítja, minden a szövetkezeti közgyűlés határozatának és a dunavarsányi önkormányzat engedélyének megfelelően zajlik. Videóriport.

Tovább az Átlátszó blog oldalára...2018. May 06. Sunday - 13:19:28 -- Európai Unió -- 0

HVG

Három év múlva már unió szerte csak olyan házak épülhetnek, amelyeknek szinte nulla az energiafogyasztásuk. Az építőipar még csak ízlelgeti a passzívház fogalmát, de máris megjelent a még fejlettebb technológia.

A hónap elején sem a víz-, sem a gáz-, sem a villanyszámlát nem kell befizetni. És nem azért, mert már az előző hónapban megtettük, hanem mert egyszerűen nincs ilyen. A történet nem egy felturbózott állami rezsicsökkentésről szól, és nem is a tudományos-fantasztikus irodalomból való. Olyannyira nem, hogy már uniós irányelv is kimondja: 2020 után csak passzívházakra adnak majd építési engedélyt.

Tovább a HVG oldalára...2018. May 06. Sunday - 12:49:43 -- Blog -- 0

Huppa.hu

Nem, kérem, nem hagytam abba az álhírlapok üldözését az elmúlt héten, csak egyrészt zajlott az élet a valóságon innen is, nem csak a valóságon túl, másrészt nyomoztam. Pipázva, mint egy Sherlock Holmes. Ráadásul eredményesen. Annyira eredményesen, hogy ez most kicsit kínos is lesz – de muszáj foglalkozni a dolgokkal, érdekes eredmények születtek.

Először is: az eddig névtelen és elérhetetlen fake news-világ kezd kibukkanni a misztikus ködből. Eddig az volt a legfőbb eredmény, miszerint megtudtuk, hogy az anephangja című rémmese-antológiát bizonyos Manyika követi el – most már vannak nevek, címek, elérhetőségek is. Más kérdés, hogy pont emiatt jogi nyilatkozatok, felszólítások és korlátok is vannak, tehát a szokottnál óvatosabban és jogkövetőbben kell fogalmazni.

Tovább a Huppa.hu oldalára...2018. May 06. Sunday - 11:32:08 -- Politika -- 0

HVG

A parlament alakuló ülésének idejére gyakorlatilag az összes környező utcát lezárják.

Tovább a HVG oldalára...2018. May 06. Sunday - 11:17:04 -- Oktatás -- 0

HVG

A végzősök több mint harmada külföldi egyetemen tanulna tovább több vezető budapesti és vidéki gimnáziumban - írja az Eduline. 

A lap megkeresett több neves gimnáziumot, ahonnan azt a választ kapta, hogy a diákok jelentős része külföldön akar továbbtanulni. A budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban minden harmadik végzős készül külföldre, és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában is van olyan osztály, ahol a diákok 30 százaléka megjelölt külföldi egyetemet a jelentkezéskor.

Tovább a HVG oldalára...