Havi hírek
2018. May 05. Saturday - 10:56:01 -- Időjárás -- 0

HVG

És már ma reggel is túl vagyunk egy rekorddöntésen.

Pénteken megdőlt az országos melegrekord. Az eddigi május 4-i országos rekord 32,0 fok volt, amelyet 1946-ban Kaposváron mértek. Az új rekordot mostantól kezdve Edelény tartja, ahol 32,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Tovább a HVG oldalára...2018. May 05. Saturday - 10:52:48 -- Oktatás -- 0

Népszava Online

Bár 2017-hez képest lényegében stagnált, az elmúlt nyolc év alatt összességében 20 százalékkal csökkent a vizsgázók száma

A nemzetiségi írásbelikkel tegnap megkezdődött a 2017/2018-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint idén 110700-an érettségiznek. Az írásbeliket május 4. és 28., az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Tovább a Népszava Online oldalára...2018. May 05. Saturday - 10:45:20 -- Európai Unió -- 0

Balra Magyar

Súlyos fenyegetést lengetett be az Európai Bizottság az uniós költségvetés megvédését célzó javaslat bemutatásával.

E szerint ugyanis felfüggeszthetik, korlátozhatják, de akár teljesen le is állíthatják az azoknak a tagállamoknak küldött támogatások folyósítását, amelyek nem tartják be a jogállami normákat, így az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem büntetik az uniós pénzek elcsalását.

Tovább a Balra Magyar oldalára...2018. May 05. Saturday - 10:31:07 -- Politika -- 0

Balra Magyar

Ha valaki azt feltételezte, hogy a fideszes fiúk nem fognak valami ördögit kitalálni, hát nagyon tévedtünk mindannyian.

 Ami igaz az igaz, a Fideszről nem lehet azt mondani, hogy hülyék lennének, igaz ezt a tervet valószínűleg nem Németh Szilárd vagy Kásler doktor géniuszát kell keresni mindezek mögött.

Tovább a Balra Magyar oldalára...2018. May 05. Saturday - 10:21:30 -- Külföld -- 0

Pesti Bulvár

Aki keresztény, nem terjeszthet hamis híreket, nem alkalmazhat karaktergyilkosságot, nem terjeszthet gyűlöletet a médiumokon keresztül – jelentette ki Ferenc pápa.

Ferenc pápa egészen egyértelmű utalást tett azokra az önkényes vezetőkre, akik saját politikai érdekükben alkalmaznak álhíreket. Kifejti, hogy ez nem egyeztethető össze a keresztény tanítással. Akadnak ugyanis, akik „saját gőgös önzésüket követik”, s ennek megfelelően használják a médiumokat. „Ennek a hamis használatnak a tipikus jele az igazság megmásítása az egyéni és a közösségi szinten.

Tovább a Pesti Bulvár oldalára...2018. May 05. Saturday - 10:13:24 -- Oktatás -- 0

HVG

Ritkán fordult elő, hogy az írásbeli érettségi „hozzászóljon” aktuális politikai-társadalmi kérdésekhez. A XIX. század végén azonban többször is tétellé vált az egyre riasztóbb méreteket öltő kivándorlás.

Egyszerre volt merész és váteszi az írásbeli érettségi témája 1878 nyarán az újpesti Községi Főreáliskolában. A maturálóknak fiktív levelet kellett írniuk „egy Amerikába készülő tanulótársukhoz” a következő címmel: „A pályavégzett magyar ifjú, ha teheti, tanuljon még azután is minél többet külföldön az otthonért: de végképpen csak akkor vándoroljon ki, ha a hazában nem tud kenyeret és jövőt keresni.”

Tovább a HVG oldalára...