Havi hírek
2018. April 24. Tuesday - 10:48:40 -- Egészség, egészségügy -- 0

Mérce

A világ egyik legnevesebb orvosi lapja, a The Lancet szerint a harmadjára újraválasztott Orbán-kormány tökéletesen megmutatja a nyugati országoknak,

milyen következményekre lehet számítani egy olyan államban, ahol a kormány számára fontosabbak az egyéni érdekek és a gazdaság erőssége, mint például az egészségügy. A magyar lakosság jelenleg jóval (5 évvel) alulmúlja a várható élettartamával az uniós átlagot, ez pedig társadalmi helyzettől, iskolázottságtól függően akár 9 év is lehet.

Tovább a Mérce oldalára...2018. April 24. Tuesday - 10:46:20 -- Politika -- 0

HVG

Telnek a hetek, röpködnek a nevek: Balog Zoltán hétfőn bejelentett távozása után egyelőre ennyit lehet biztosan állítani arról, hogy ki vezetheti a negyedik Orbán-kormány várhatóan legnagyobb szerepet kapó minisztériumát.

Orbán Viktor a választás másnapján csak annyit árult el: demográfiai súlypontú kormányzást akar, azt nem, hogy kikkel. A posztra Novák Katalin eddigi családügyi államtitkár mellett Palkovics László oktatási államtitkár esélyes, illetve egy rejtélyes harmadik, akit a távozó miniszter ajánlott utódául a miniszterelnöknek.

Tovább a HVG oldalára...2018. April 24. Tuesday - 10:43:52 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

HVG

A kéretlen leveleket híres hatékonysággal szűrő Gmail felhasználói a napokban különös spamekre figyelhettek fel postaládáikban.

Nem véletlen, hogy a Google levelezőjét tartják az egyiknek a legjobbnak a világon, a Gmail spamszűrője ugyanis rendkívül jó hatásfokkal dolgozik. A napokban azonban felütötte a fejét egy probléma, ami a felhasználókat és a fejlesztőket egyaránt meglepte.

Tovább a HVG oldalára...2018. April 24. Tuesday - 10:40:57 -- Európai Unió -- 0

Mérce

Valószínűleg mindannyiunknak feltűnt már, bárhová is megyünk, a pár kilométeres körzetünkben biztos találunk egy szép új épületet, sportpályát vagy bármit, ami mellett tábla hirdeti, hogy ennek a dolognak a megvalósulását bizony az Európai Unió támogatta sokmilliárd forinttal.

Jogosan támad az az érzésünk, a magyar gazdaság igencsak függhet az EU-s forrásoktól – mert így igaz, nélkülük nehezen működne tovább az a rendszer, amit a Fidesz az elmúlt 8 évben épített ki, emellett a beruházások alakulása és a gazdasági fejlődés is függ tőlük.

Tovább a Mérce oldalára...2018. April 24. Tuesday - 10:27:00 -- Egészség, egészségügy -- 0

HVG

Az egészségügy kapcsán sokszor hallani olyan összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint a pénzembereknek semmilyen érdekük nincs abban, hogy az embereket kigyógyítsák a (halálos) betegségekből.

Elvégre az egészségügy is csak egy üzlet: minél több a beteg, annál több a bevétel is, hiszen ők gyógyszereket vásárolnak, műtétet kell végrehajtani rajtuk (amihez eszköz kell) vagy épp a vizsgálathoz szükséges orvosi felszerelést kell megvennie a kórháznak. Persze minderre kézzelfogható bizonyíték nincs, egy most napvilágot látott tanulmány azonban finoman szólva is érdekes.

Tovább a HVG oldalára...2018. April 24. Tuesday - 10:23:41 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

HVG

A Windows 98 béta verzióját szerette volna bemutatn Bill Gates és Chris Capossela, de a dologból csúnya felsülés lett.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy az elmúlt napokban egy igen jeles évfordulót ünnepelhetett az informatika és a Microsoft egyaránt. Bill Gates ugyanis épp 20 évvel ezelőtt, 1998. április 20-án mutatta be az amerikai COMDEX szakkiállításon a közönségnek a Windows 98 béta verzióját, az előadás pedig örökre beírta magát a történelembe. Előre szólunk: aki emlékszik az esetre az nem öreg, csupán régóta fiatal.

Tovább a HVG oldalára...2018. April 24. Tuesday - 10:07:20 -- Politika -- 0

Pesti Bulvár

Új kormány, új struktúra, harangozta be Rogán Antal a győzelem után, végig haknizva a hazai médiát. Folyosói pletykákból mi is megpróbáltuk felvázolni, hogy kik maradhatnak a kormányban, és kiknek kell mennie.

Azonban arra sokakkal együtt nem számítottunk, hogy az Orbánhoz egyik legközelebb álló miniszter lesz az, aki kiesik a kormányból. Balog annak köszönheti befolyását a Fideszben, hogy azon kevesek közé tartozik, akik emberileg is közel állnak Orbán Viktorhoz.

Tovább a Pesti Bulvár oldalára...2018. April 24. Tuesday - 10:04:39 -- Baleset, bűnügy, korrupció -- 0

HVG

Az Európai Bizottság megkezdte az egyeztetést a magyar hatóságokkal az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései körül súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF-jelentésről – értesült a Népszava.

Az Európai Bizottság az év elején kapta meg az OLAF jelentését. A hivatal ellenőrei súlyos szabálytalanságokat tártak fel Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt cégével összefüggésben, az Elios Zrt. 2009–2014 között uniós forrásokból kiírt és megvalósított 35 közvilágítási projektjének ellenőrzése során. 17 pályázat esetében úgy találták, hogy szervezett csalást követtek el a résztvevők.

Tovább a HVG oldalára...