Havi hírek
2018. February 01. Thursday - 11:41:54 -- Egészség, egészségügy -- 0

Index

Koszos pókhálók a garázsban, autógumik mellett tárolt gyógyszerek és orvosi eszközök, a lerobbant mosogatóban fertőtlenített műszerek, a folyosón szanaszét heverő beteglapok – erről kerültek fotók az Index birtokába az Alkotás úton működő mentőállomásról.

A mentősök arra panaszkodnak, hogy a megterhelő munkához nem kapnak megfelelő támogatást: nekik kellene takarítani a garázst, mosni a ruháikat, a pihenőszobáikat pedig ők maguk festették ki évekkel ezelőtt. Vártuk az Országos Mentőszolgálat válaszát, de hiába.
Sokszor írtunk már a magyar kórházakban uralkodó lesújtó állapotokról. Ez a cikk most nem a betegek helyzetéről szól, hanem arról, milyen körülmények között kell dolgozniuk Budapesten az egészségügyi ellátás fontos szereplőinek, a mentősöknek.

Tovább...2018. February 01. Thursday - 11:18:01 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

Index

A Facebook napi aktív felhasználóinak száma a cég története során először csökkent az Egyesült Államokban és Kanadában – írja a Recode.

Az észak-amerikai országok összesített felhasználószáma 2017 harmadik negyedévében még 185 millió volt, ez a negyedik negyedévre 184 millióra esett vissza. Ez persze önmagában minimális csökkenés, de egyrészt a Facebook legértékesebb piacáról van szó, másrészt soha nem fordult még elő ilyesmi, így a felhasználók elvesztése mindenképpen rossz jel a cégnek, na meg a befektetőinek.

Tovább...2018. February 01. Thursday - 10:58:04 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

Index

Amerikai kutatók megtalálták azt a molekulát, amely miatt kevesebb férfi szenved szklerózis multiplexben (SM), mint ahány nő – írja az MTI az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány nyomán.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amely során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, mozgási és esetenként pszichiátriai problémákat okozva.

 Nőknél három-négyszer nagyobb gyakorisággal jelentkezik a kór, mint a férfiaknál. A jelenség egyik ismert oka a férfiak magas testoszteron szintjének védő hatása. A tudósok kiderítették, milyen mechanizmus teszi lehetővé a védelmet: a betegség egérmodelljén azonosították a tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekulát, amely valószínűleg védi a férfiakat a szklerózis multiplex ellen.

Tovább...