Havi hírek
2017. december 04. hétfő - 11:24:52 -- Belföld -- 0

Index

Néhány hete megjelent az új budafoki kocsiszínben az első villamos, hogy birtokba vegye új pihenőhelyét, írja az Újbuda másképp blog.

Csakhogy a blog szerint a beálláskor harsány káromkodásra figyeltek fel a helyiek: kiderült, hogy a közel hatmilliárd forintból megvalósult kocsiszínbe nem férnek be a villamosok. A hétvégén utánakérdeztünk az esetnek, és egy BKV-közeli forrásunk részben megerősítette a történteket. Mint mondta, a remíznél van egy rossz helyen lévő oszlop, emiatt az egyik, a Forgalmi utcával párhuzamos, rövid vágányra nem lehet bemenni. A kivitelező szúrta el, most jöttek rá, az oszlopot át fogják helyezni.

Tovább...2017. december 04. hétfő - 11:10:46 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

HVG

Az amerikai Dartmouth College kutatói egy bonyolult számítási művelet segítségével kidolgozták, hogyan lehetne a leghatékonyabban növelni a routerből kilépő wifi-jelet. A hálózat ráadásul még biztonságosabb is lesz a módszertől.

Bármennyire erős routereket is gyártanak manapság, a fizikai korlátokat továbbra is csak nehezen tudják leküzdeni. Ha az épület falaktól árnyékolt pontjára tesszük az eszközt, jóval gyengébb lesz a jel, mintha a lakás egy "nyitottabb" pontján helyeznénk el. Ha viszont egy többszintes házról beszélünk, nehéz úgy letenni a routert, hogy az mindenkinek jó legyen.

Tovább...2017. december 04. hétfő - 11:04:18 -- Egészség, egészségügy -- 0

168 Óra Online

Óriási felzúdulást keltett, egyúttal példátlan összefogást váltott ki nemrégiben a Magyar Hospice Alapítvány segélykiáltása, ugyanis pénzügyi nehézségei miatt a léte került veszélybe.

Csakhogy a hazai hospice-ellátást, vagyis a végstádiumban lévő betegek méltó gondozását nem az alapítvány tíz ágya, hanem egy országos hálózat jelenti, miközben a rászorulóknak legfeljebb a harmada jut hozzá ehhez a szolgáltatáshoz. A konkrét eset miatt a közvélemény most felháborodott ugyan, de Magyarországon még ma is általános jelenség, hogy sem a laikusok, sem az orvosok nem tudják elfogadni a tényt, ha nincs már esély a gyógyulásra. A hazai hospice-ellátás anomáliáira Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója irányította a figyelmet, amikor a közelmúltban a nyilvánosság elé állt, és bejelentette: a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszának méltóvá és elviselhetőbbé tételéért dolgozó szervezet létét súlyos pénzhiány fenyegeti.

Tovább...2017. december 04. hétfő - 10:47:51 -- Gazdaság -- 0

Népszava Online

A közszféra szűkítésével és a nyugdíjasok bevonásával lehetne enyhíteni a versenyszféra munkaerőhiányát.

Minden harmadik munkanélküli és minden második közfoglalkoztatott legfeljebb a 8 általános iskolai osztályt járta ki, és az inaktívak 43 százalékának sincs ennél magasabb végzettsége. A munkaerő-tartaléknak tekinthető réteg iskolai végzettségének szintje egyre csökken – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Munkaerőpiaci Helyzetkép 2016 című kiadványából.

Tovább...