Havi hírek
2017. November 28. Tuesday - 11:43:35 -- Egészség, egészségügy -- 0

Népszava Online

Egyre nagyobb tiltakozás bontakozik ki az ellen, hogy jelentősen emelné a tagdíj mértékét a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), valamint az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport közös közleményben buzdítja a hétvégi országos küldöttgyűlésre készülőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot. Közben már csaknem hétszázan írták alá azt a petíciót, amelyet egy fiatal orvos, Drajkó Zsombor fogalmazott az emelés ellen. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, aki szeptember elején háromnapos munkalassító akcióra vette rá kollégáit, most a közösségi portálon rögtönzött szavazással próbálja mérni mekkora az orvosok hajlandósága emelt tagdíjat fizetni.

Tovább...2017. November 28. Tuesday - 10:49:57 -- Gazdaság -- 0

HVG

Több ezer pék, hentes és építőipari szakmunkás hiányzik. Egyes ágazatokban többezres a munkaerőhiány, egyre sürgetőbb az átképzés a hiányszakmákra

Tovább...2017. November 28. Tuesday - 10:43:04 -- Nyugdíj, nyugdíjasok -- 0

Pesti Bulvár

Hajmeresztő ötlettel állt elő a Fidesz, mellyel a nyugdíjasoknak akar kedvezni. Hogy mégis hogyan, azon erősen el kellett gondolkoznunk. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium biztosa ugyanis hétfőn az M1-en bejelentette, hogy a magyar kormány 5 ezer db számítógépet fog kiosztani a 65 év feletti nyugdíjasoknak.

Jeneiné Rubovszky Csilla közölte, a számítógépeket az ingyenes internetszolgáltatással szociálisan hátrányos helyzetű, egyedül élő, valamint egészségkárosodott emberek kapják meg, az eszközök használatára pedig megtanítják őket.

Tovább...2017. November 28. Tuesday - 10:34:06 -- Egészség, egészségügy -- 0

168 Óra Online

A műtét jól sikerült, csak épp a beteg nem érzi? Az egyik orvos rendszeresen a másik félrekezelt vagy csak rosszul operált betegét látja el? Nem jó ez sem betegnek, sem orvosnak. Intézmények, de akár kórházi osztályok színvonala között is sokszor szakadék tátong, de ennek semmilyen szakmai következménye sincs.

Rengeteg pénzt költünk el a rendszerben, de nincs visszajelzésünk arról, hogyan. Mind a szakma, mind a döntéshozók minőségi mutatókat szeretnének végre látni. Erre már van remény: olyan rendszer kidolgozása zajlik, amely jutalmazná a betegek visszajelzését figyelő és gyűjtő intézményeket. „Feltüntettük egy térképen, hogy a fővárosban és a megyékben hogyan alakult 2013-ban a daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága, az általuk okozott halálozás, valamint ezek viszonya. Súlyos szűrési vagy ellátási problémákra figyelmeztet, hogy számos megyében ugyan kevesebb a megbetegedés, mégis magasabb a halálozás az országos átlagnál. 

Tovább...