Havi hírek


2017. October 03. Tuesday - 11:20:06 -- Kultúra -- 0

Népszava Online

A barna foltos füzetbe egy kitalált utazást írt le a tízéves Hemingway olyan részletességgel, hogy csak az életrajzi adatok alapján tudják, hogy nem járt ezeken a helyeken - írja a Fidelio. A most felfedezett, 14 oldalas mű a tízéves Hemingway szüleinek szóló levelek és naplóbejegyzések formájában lejegyzett története egy fiktív írországi és skóciai utazást mesél el.

Tovább...2017. October 03. Tuesday - 11:15:11 -- Egészség, egészségügy -- 0

Index

A munkavállalók szabad mozgása az Európai Unió egyik sarokpontja. Egyéni szinten csak profitálhat belőle valaki, ha megteheti, hogy olyan helyre költözzön, ahol jobban megfizetik. Ugyanennek a tagállamok viszont nagy vesztesei lehetnek.

A Politico az Európai Bizottság adatait elemezve egyértelműen kimutatta, hogy az orvosok és nővérek az Európai Unión belül oda mennek, ahol jobban megfizetik őket.

Tovább...2017. October 03. Tuesday - 11:02:51 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

Index

Svájci tudósok felfedezték, hogy az emberi izomsejtekben biológiai óra működik, amely az anyagcsere szabályozásában, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában játszhat szerepet – írja az MTI.

Biológiai órák az egészt testben működnek, ezért termelődik az alvás idején a melatonin nevű hormon, étkezési időben az emésztőenzimek, és ezért vagyunk éberek a nap legaktívabb szakaszában. Az agy központi órája irányítja a szervekben működő segédórákat. Ez a bolygónk mozgásához igazított időzítőrendszer az úgynevezett cirkadián ritmus, amelynek a kutatásáért épp a minap kapott orvosi Nobel-díjat Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young.

Tovább...2017. October 03. Tuesday - 10:23:41 -- Érdekes -- 0

Index

„Az asszonyok kinéztek az ablakon, a Fő utca boltosai kiálltak az ajtajukba, meglátták a Fekete-fehér-arany színű Lassie-t, ahogy büszkén ellépkedett előttük, és azt mondták: – Öt perc múlva négy. Itt megy Lassie.”

Tovább...2017. October 03. Tuesday - 10:17:04 -- Gazdaság -- 0

HVG

A minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében a fogyasztói tudatosság emelésére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztésére van szükség - közölte a Pékszövetség, miután egyeztettek a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) képviselőivel az albán pékségekkel összefüggő kérdésekről.

Tovább...