Havi hírek
2017. szeptember 09. szombat - 11:16:10 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

Index

Manapság magyarul is gyakran mondjuk, hogy a számítógépen bugos egy program, hogy ha hibát találunk a működésében. Az viszont kevésbé ismert, hogy honnan ered ez a kifejezés, és mióta illetik az angol bogár jelentésű szóval a programhibákat.

A bug eredetéről kering egy népszerű történet. Eszerint a Harvard Egyetem technikusai 1947. szeptember 9-én egy molylepkét találtak a Mark II nevű számítógép egy alkatrészében. Grace Hopper – az amerikai haditengerészet tisztje, egyben a modern számítógép-tudomány úttörője – meg fogta szegény állatot, beragasztotta a gép működését dokumentáló naplóba, majd aláírta:

"Megtaláltuk az első valódi bugot."

És ím, megszületett a ma is használatos kifejezés, na meg abból rögtön utána a debugging, vagyis a hibák javítására használt szó is.

Tovább...2017. szeptember 09. szombat - 11:05:41 -- Külföld -- 0

Borsonline

Hatalmas a ké­szültség a floridai magyarok körében a közelgő Irma hurrikán miatt. Van, aki biztosra megy és elmenekül. A helyszínen ezer magyar védekezik a pusztító vi­har ellen.

Tovább...2017. szeptember 09. szombat - 10:40:23 -- Gazdaság -- 0

Portfolio

Perek, jogviták sokaságára lehet számítani az építőiparban amiatt, hogy idén váratlanul nagy mértékben drágultak az építési anyagok, illetve egyre több pénzbe kerül a munkaerő és a háttérszolgáltatások megfizetése - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A legtöbb vállalkozó ugyanis 5-7 százalékos árnövekedéssel számolva alakította ki fix vállalási árait, ám eközben átlagosan 25 százalékos költségnövekedés következett be. Ezt a kiadástöbbletet már nem képesek "lenyelni" a vállalkozások, a megbízók pedig nem szívesen fizetnek többet a kialkudott összegnél - mondta a lapnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Tovább...2017. szeptember 09. szombat - 10:29:40 -- Politika -- 0

Népszava Online

Bár a kormány előkészítő anyaga is hiányolja az állami lakhatási támogatást, még a szegények rezsifizetési feltételein se sikerült enyhíteni.

Tovább...2017. szeptember 09. szombat - 10:22:49 -- Európai Unió -- 0

Huppa

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke találkozni fog Orbán Viktorral Tallinnban, a digitális uniós csúcstalálkozón, ahol a bizottság vezetője kész bármiről megbeszélést folytatni a magyar miniszterelnökkel –

közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője újságírói kérdésre válaszolva pénteken, a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, az Európai Bizottság sosem bocsátkozik “szóbeli pingpongba” egyetlen tagország kormányával vagy kormányfőjével sem. A bizottság elnöke Orbán Viktornak írt, mindenki számára hozzáférhető levelében érthetővé tette a bizottság álláspontját minden vitás kérdést illetően – tette hozzá a szóvivő.

Tovább...2017. szeptember 09. szombat - 10:16:46 -- Emlékezés, búcsú, gyász -- 0

HVG

Meghalt Ljubisa Samardzic szerb színész, akit leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismertünk. A 81 éves színész halálhírét péntek éjjel jelentette a szerb sajtó.

Tovább...2017. szeptember 09. szombat - 10:05:45 -- Blog -- 0

Kolozsvári Szalonna

Nem tudom, van-e annál véresen cikibb hír, mint hogy az elmúlt hetek dicstelen, szégyennel teljes, gyáva és végtelenül szervilis lépései után a Debreceni Egyetem tótumfaktumai előálltak a B-tervvel: lejáratják az intézményt, akik VV Putyin kitüntetése ellen tiltakoznak.

Bár négy darab tanszék elhatárolódott a szenátus döntésétől, tegnap a vezetőség közleményben arról filozófált, hogy a tiltakozók hangulatkeltéssel és az intézményi előírásokat semmibe véve akarják lejáratni a Debreceni Egyetemet. Rossz szájíz, hányinger, szánalom.

Tovább...