Havi hírek
2017. augusztus 11. péntek - 11:15:51 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

Index

Egy házméretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett 44 ezer kilométernyi távolságban, a Hold röppályáján belül, jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).

Ez a Föld-Hold távolságnak egynyolcada, és az aszteroida éppen elkerüli a Föld körül 36 ezer kilométeres távolságban keringő úgynevezett geostacionárius műholdakat. „Nem fog becsapódni a Földbe. Ez a legfontosabb dolog, amit el kell mondani"

Tovább...2017. augusztus 11. péntek - 11:11:43 -- Időjárás -- 0

Index

Irakot gyilkos hőhullám sújtja, csütörtökön 50 fokot mértek, és még koránt sincs vége, a jövő héten még magasabbra emelkedhet a hőmérő higanyszála. Csütörtökön az embereket hazaküldték a munkahelyekről, mert elviselhetetlen volt a hőség.

A legsúlyosabb a helyzet Baszában van, de Moszulban is hasonló állapotokról számoltak be a hírügynökségek. A helyi elektromos szolgáltatók nem nagyon bírják a megnövekedett áramfelhasználást, és kihagyások vannak, volt olyan generátor, ami több száz lakást látott el árammal, egyszerűen kigyulladt a melegben. A gyerekek egész nap a medencékben próbálják a meleget átvészelni, mások pedig az ország kevésbé forró részeibe menekültek.

Tovább...2017. augusztus 11. péntek - 11:09:04 -- Gazdaság -- 0

HVG

Nem rossz dolog állami cég vezetőjének lenni: 2016-ban az éves bruttó bérük 10-80 százalékával jutalmazta őket az állam. Nem a MÁV-vezér a rekorder a hatmilliós jutalommal.

Éves alapbérük 10-80 százalékával honorálta az állami cégek vezetőit a kormány 2016-ban - írta a pénteki Magyar Nemzet Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkárának írásbeli válaszára hivatkozva.

Ez vonatkozik az összes állami cégre, kivéve a Magyar Export-Import Bank Zrt.-re, illetve a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-re, mert ezekben 2015 óta nem osztottak sem prémiumot, sem jutalmat.

Tovább...2017. augusztus 11. péntek - 10:59:18 -- Egészség, egészségügy -- 0

Index

Egy klinikai kísérlet eredményei szerint lelassíthatja az 1-es típusú diabétesz előrehaladását az immunterápia, vagyis a hiposzenzibilizáció – írja az MTI. A témáról szóló tanulmányt a Science Translational Medicine-ben mutatták be.

A MonoPepT1De nevű vizsgálatot vezető kutatók szerint figyelemre méltó változást észleltek az 1-es típusú diabéteszben szenvedők immunrendszerének viselkedésében, miután peptideket injekcióztak a szervezetükbe. (A peptidek a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben talált proteinmolekulák apró töredékei.)

A hat hónapig tartó kísérletben és az azt követő fél évben a kutatók nem találták nyomát káros mellékhatásoknak, vagy annak, hogy felgyorsult volna a béta-sejtek pusztulása.

Tovább...2017. augusztus 11. péntek - 10:52:45 -- Politika -- 0

HVG

Hiába szűnt meg tavaly több tucat kormányzati háttérintézmény, mégsem csökken az állam mérete, ráadásul folyamatosan drágul a működtetése is - írta a Világgazdaság.

A második Orbán-kormányban 2010-ben a tíz miniszter mellett alig száz államtitkár és helyettes államtitkár volt, ez mára tizenkét miniszterre és több mint 150 államtitkárra, helyettes államtitkárra hízott, a különböző megbízottakról, biztosokról nem is szólva - közölte a VG.

Összességében majdnem megduplázódott a minisztériumi dolgozók száma 2010-hez képest: a rendelkezésre álló adatok alapján közvetlenül mintegy 10 ezer főt foglalkoztatnak a különböző tárcák.

Tovább...