Havi hírek
2017. July 25. Tuesday - 11:46:57 -- Blog -- 0

Kettős Mérce blog

Az iskola az életre nevel – tartja a népi bölcsesség, s ha ez így van, akkor nagy bajban vagyunk, mióta a Fidesz-KDNP kormánya felkannibalizálta az oktatást, desszertként pedig elfogyasztotta a teljes tankönyvpiacot is.

Némiképp szomorú, hogy szinte fel se kapta már senki a fejét a hírre, hogy az óvodából még éppen csak ballagó gyerekek a tanévzárón olyan könyvet kaptak ajándékba, amiben egy nem túl cizellált tanmesén keresztül tolják az arcukba a menekültkérdést. Arra persze jó ez az eset, hogy felidézzük, hányféle sztereotípiát és miféle propagandát nyomtattak már ki kísérleti tankönyv néven az elmúlt néhány évben.

Tovább...2017. July 25. Tuesday - 11:44:24 -- Belföld -- 0

Népszava Online

Az egyetemistáknak szinte megfizethetetlen a bérlakás, a fideszes politikusok jutányos áron adják maguknak.

Bár tavasszal rendszerint olyan híradások jelennek meg, hogy az elmúlt évben tetőzött az albérletek ára, s idén legfeljebb csak kis mértékű drágulás várható, az élet 2017-ben is rácáfol a bizakodó várakozásokra. Budapesten egy 40 négyzetméteres ingatlan bérletét nem lehet megúszni 80 ezer forint alatt, az átlag pedig 120 ezer forinthoz közelít.

Tovább...2017. July 25. Tuesday - 11:35:27 -- Gazdaság -- 0

Index

Csaknem négyszáz dolgozót azonnal fel tudna venni a MÁV, a több mint 38 ezer embert foglalkoztató állami vasúttársaság 399 fős létszámhiánnyal küzd - írta a Magyar Nemzet keddi számában.


Tovább...2017. July 25. Tuesday - 11:26:25 -- Belföld -- 0

Index

Az Európai Unió 3,1 milliárd forintot adott Csongrád megye 17 településének, hogy javítsanak a fertőzött ivóvíz minőségén.

A fejlesztés megvalósult, viszont a víz sárga és büdös lett. Két éve nem sikerül orvosolni a 43 ezer embert érintő problémát. Aki teheti, kényszerből csak bolti ásványvizet iszik, a szegényebbek pedig konténerekből tölthetnek tiszta vizet a flakonjaikba. Lázár szerint néhányaknak börtön járna a botrányos beruházás miatt, de egyelőre nem találták meg a felelősöket.

Tovább...2017. July 25. Tuesday - 11:21:24 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

HVG

Májusban észlelték a csillagászok azt az űrből érkző rádiójelet, ami semmilyen korábbi, égitest által kibocsátott jelhez nem volt hasonlítható. Most kiderült, milyen adást fogtak a tudósok.

Tudományos szempontból az elmúlt hét egyik legizgalmasabb hírét a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium kutatói tették közzé. A beszámolójuk szerint egy furcsa rádiójel érkezett az űrből, és a csillagászoknak fogalmuk sem volt, hogy mi lehet az.

A jelek a meglehetősen közeli, csupán 11 fényév távolságra lévő vörös törpecsillag, a Ross 128 felől érkeztek, és bár elsőre napkitörésre gyanakodtak, valójában egyetlen ismert jelhez sem hasonlított az "adás".

Tovább...2017. July 25. Tuesday - 11:08:43 -- Belföld -- 0

HVG

A vasúttársaság munkatársai már vizsgálják, mi okozta az üzemzavart. Baleset nem történt a bizarr esetnél.

A 444.hu egyik olvasója tette közzé az alábbi videót, amin az látszik, hogy az egyik Szeged közeli vasúti átjáróban nyitott sorompónál érkezett a vonat. A videó elején látszik, hogy a szemből jövő kamion elindult volna, az autósok dudáltak neki, hogy álljon meg, mert jön a szerelvény. A vonat vezetője is érzékelhette, hogy fel van nyitva a sorompó, mert dudált, és majdnem állóra fékezett az átjáró előtt.

Tovább...