Havi hírek
2017. június 29. csütörtök - 11:13:12 -- Egészség, egészségügy -- 0

Kettős Mérce

A szülészet területén tervezett finanszírozási változásokról napok óta parázs vita folyik, létrejöttének körülményeiről, hatásairól, a szakmai megfontolásokról és szakmai előkészületeiről azonban feltűnően kevés szó esik.

A július 1-től érvénybe lépő rendelet lehetővé tenné a nők számára, hogy szülést követő 24 órán belül, az újszülöttel együtt hazatérhessenek, ha azt igénylik és ha megfelelnek egy sor feltételnek.

Tovább...2017. június 29. csütörtök - 10:51:35 -- Egészség, egészségügy -- 0

Index

A kórházakban tapasztalható nővérhiányról szóló legutóbbi híreket nagy elánnal igyekeztek cáfolni az állami irányítás alá vont intézmények. Pedig az orvos- és nővérhiány régóta létező probléma. Ezzel az üggyel az a két hete megjelent kormányzati elemzés is részletesen foglalkozik, amely a magyar egészségügy helyzetét mérte fel.

Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló. Budapesten ugyan sokan vannak, de legalább kétezren nyugdíjhoz közeli korban vannak.

Hivatalosan valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, milyen mértékű egyes kórházakban a nővérhiány. Az elmúlt héten két olyan hír is megjelent, amit aztán gyorsan igyekeztek cáfolni a mára teljesen állami irányítás alá vont kórházak. A reakciókat mintha ugyanarra a sablonra írták volna a budapesti Jahn Ferenc Kórházban és a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban.

Tovább...2017. június 29. csütörtök - 10:38:27 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

HVG

Több intézménynél is komoly fennakadásokat okozott a napokban a Petya nevű alapvírus legújabb variánsa. (Nem, a MÁV-nál nem ez, hanem valami egészen más volt a gond.) A kártevő fertőzését könnyű felismerni, ha az ember éppen a gép előtt ül: ha a számítógép váratlanul újraindul, majd az alábbi képernyő jelenik meg rajta, akkor jobb azonnal kikapcsolni a gépet.

Tovább...2017. június 29. csütörtök - 10:33:38 -- Blog -- 0

Kolozsvári Szalonna

Jó reggelt! Az éjszakai eső jót tett (nekem és a kertnek feltétlenül), most egészen elviselhető idő van. Remélem, mindenki jól aludt, aki nem, az sürgősen pótolja!

Bevallom, napok óta nem megy ki a fejemből a pécsi klinikán történt eset, amikor egy haldokló férfihoz nem engedték be a feleségét, mert az látogatási időn kívül érkezett. Akkor sem, most sem tudom eldönteni, ki volt a hibás. Nem voltam ott, nem láttam, a (szándékoltan és elég sután) nagyon szívfacsaró beszámoló csak a történet egy nézőpontját mutatja be.

Így soha nem fog kiderülni, hogy valóban a főnővér hagyta otthon az emberségét és bár tudta, hogy a beteg haldoklik, mégis ragaszkodott a szabályokhoz, vagy a feleség volt az, aki rosszul döntött.

Ha a főnővér tudta, ki a látogatási idő után érkező hölgy, ha tudta, miért, kihez jött és miért csak most, akkor a főnővér megbukott. Lehet bármennyire jó szakember, embernek selejt. Akkor is, ha szabályosan járt el.

Tovább...2017. június 29. csütörtök - 10:20:53 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

HVG

Szinte minden mobilban ott van, végtelenül egyszerű kezelni és egy sor esetben megkönnyíti az ember életét. Az NFC a mobilos fizetés mellett sok egyébre is használható – ezekből a lehetőségekből mutatunk pár érdekes és különleges példát.

Az NFC régebb óta velünk van, mint gondolnánk. Ez az a technológia, ami az előszeretettel „érintősnek” hívott bankkártyákban működik, vagy amit az utasok mindennap használnak a nagyvárosi buszokon, metrókban. Mára ezek a chipek már ott vannak a mobilokban is: kicsik, energiatakarékosak, sokoldalúak, azaz minden képességük azért kiált, hogy használjuk. Hát, akkor használjuk

Tovább...2017. június 29. csütörtök - 10:09:03 -- Politika -- 0

168 Óra Online

„Én egy zongoracipelő vagy sok­­szor maga a zongorista vagyok. A vadnyugati kocsmákban állítólag ki volt írva, hogy kérjük, a zongoristára ne lőjenek. Elsősorban ügyvéd vagyok, két gyermek édesapja, aki sohasem élt a politikából...."


Tovább...