Havi hírek
2017. június 26. hétfő - 11:51:46 -- Baleset, bűnügy, korrupció -- 0

Index

Részletes, feltáró jellegű beismerő vallomást tett az a pécsi ápolónő, aki a gyanú szerint tudatmódosító szerrel "mérgezte" kollégáit - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozott a nő ügyvédje, Egerszegi Zoltán, aki azt mondta: védence egyelőre nem adott magyarázatot a tettére. 

Az ügyvéd szerint kizárt, hogy a kollégáin kívül mást is mérgezett volna a nő. Az ápolónő egyébként a kollégái kávéiba tett tudatmódosító szereket. A lap szerint több, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ neurorehabilitációs osztályán dolgozó nővér is rosszul lett az elmúlt időszakban.

Tovább...2017. június 26. hétfő - 11:41:08 -- Időjárás -- 0

HVG

Az Időkép.hu küldött meteorológiai ballont a viharba a Balaton partjáról.

A ballont kamerákkal és mérőszondával felszerelve indították útnak az országot délután elérő zivatarlánc felhőzetének megfigyelésére.

Az eszköz a peremfelhők magasságába emelkedett, és, mint írták, onnan venni észre igazán, hogy szinte "kirobban" a zivatarláncot kísérő, pengeéles fellegek alól a zuhogó, esetenként jéggel keveredő eső a víztükör felett.

Tovább...2017. június 26. hétfő - 11:36:46 -- Külföld -- 0

Index

Furcsa időutazást tettünk a csernobili lezárt zónába, hogy megnézzük, hogyan néz ki a világ legnagyobb atomkatasztrófájának helyszíne.

Itt kiderült, hogy a kihaltnak hitt Csernobil tele van emberekkel és kutyákkal, a szellemvárossá vált Pripjatyban helyenként csak egy kicsivel nagyobb a sugárzás, mint mondjuk az Andrássy úton, és ha minden jól megy, akkor a ma még álló erőmű helyén 65 év múlva már nem lesz semmi, legfeljebb pár napkollektor.

Tovább...2017. június 26. hétfő - 11:15:42 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

HVG

Egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki ingyen tanulja meg, hogyan kell egy repülőgépet megépíteni. Már azonban ott van a YouTube, ahol milliószámra találni különféle oktatóvideókat – köztük a repülőgépek összeszerelésére vonatkozót is. A kambodzsai férfi úgy döntött, hasznosítja ezt a tudást.

A BBC tudósítása szerint az autószerelőként dolgozó kambodzsai Paen Long bő három évvel ezelőtt úgy döntött, elsajátítja, hogyan kell repülőgépet készíteni. Az elhatározásban elsőre nincs is semmi különös, a férfi azonban mindehhez a YouTube-ra feltöltött videókat használta.

Tovább...2017. június 26. hétfő - 11:05:12 -- Gazdaság -- 0

HVG

Tényleg majdnem mindenki dolgozik már? A teljes lakosságot boldoggá teszi a nagyobb minimálbér? Szuper az átlagbér, örül az ország? Különösen ellenálló mítoszok keletkezhetnek, ha a politikai kommunikáció kreatívan értelmezi a fogalmakat.

1. Ahány hazai foglalkoztatott, annyi hazai dolgozó

Talán valamennyien találkoztunk már a „4,4 millióan dolgoznak az országban” és hasonló hivatalos sikerközleményekkel. Széles körben elterjedt félreértés, hogy a foglalkoztatott afféle igazi dolgozó embert jelent, akinek nyilván van valami állása, vagy legalább közmunkát végez. Ez egyáltalán nem biztos. Valójában, aki egy héten egy órát végzett bármiféle jövedelemszerző tevékenységet – például a szomszédja kertjét felásta, és ezért kapott mondjuk ezer forintot – az statisztikai értelemben foglalkoztatott. A mindennapi életünkben általában a dolgozó ember alatt nem azt értjük, akinek van heti egy-két óra alkalmi munkája.

Tovább...