Havi hírek
2017. május 16. kedd - 10:47:44 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

Népszava Online

A kártevők egyre veszélyesebbé válnak. Ezekkel a támadásokkal sajnos együtt kell élni. A megelőzésnek egyetlen módja van, a tudatos számítógép használat. A számítógépeket, telefonokat, szervereket és webhelyeket támadó kártevő szoftverek súlyos károkat okozhatnak mindenkinek: elveszhetnek az emberek adatai akár a hitelkártya adatok is, lehetőség nyílhat hamis személyazonosság felvételére, csalásra, fennakadás történhet akár az üzletmenetben is.


Tovább...2017. május 16. kedd - 10:17:11 -- Érdekes -- 0

Index

A forró vasalóban és a jégkockában nem sok közös tulajdonság van, de mindkét tárgy fájdalmat okoz, ha hozzáérünk. A különösen forró vagy különösen hideg tárgyak érintése hasonló folyamatokat indít el az agyunkban.

A bőr a legnagyobb felületű érzékszervünk, sok egyéb tulajdonsága mellett képes a károsító ingerek felismerésére. Ezekre az ingerekre a test fájdalommal reagál, függetlenül attól, hogy az inger kémiai-, mechanikai-, vagy hőjellegű. Ha ilyen inger ér minket, akkor azt a késztetést érezzük, hogy meneküljünk előle. Egy hétköznapi példával élve, ha hússütés közben forró olaj cseppen a kezünkre, akkor elrántjuk.

Tovább...2017. május 16. kedd - 09:59:52 -- Oktatás -- 0

Eduline

Hatalmasak a különbségek a községi és a fővárosi általános iskolások nyelvtudása között - derül ki a 2015/2016-os tanév idegen nyelvi mérésének eredményeiből. Pedig 2020-tól csak azok a diákok kezdhetik majd el az egyetemet vagy főiskolát, akik legalább egy középfokú nyelvvizsgát szereznek - ez lesz a felsőoktatási felvételi egyik feltétele.

A hatodikosok háromnegyede teljesítette a tantervben előírt A1-es szintet, míg a nyolcadikosoknak csupán a fele, 45-55 százaléka érte el a kerettantervben kijelölt idegen nyelvi célt, az A2-es szintet - ez derült ki a tavaly májusban, 157 ezer diákkal végzett idegen nyelvi mérés eredményeiből, amelyeket az Oktatási Hivatal hozott nyilvánosságra.

Tovább...2017. május 16. kedd - 09:53:03 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

24 HU

Egy új tanulmány szerint a Földhöz legközelebbi exobolygón, a Proxima b-n adottak a körülmények a folyékony víz jelenlétére. Emiatt az égitest akár lakható is lehet.

A Proxima b-t tavaly augusztusban azonosították. A mindössze 4,2 fényévre található égitest a Nap után hozzánk legközelebbi csillag, a Proxima Centauri körül kering. Mivel az objektum kőzetbolygónak tűnik, ráadásul igen közel helyezkedik el, a csillagászok a felfedezése óta rengeteget tanulmányozták.

Az Exeteri Egyetem szakértői új, Astronomy and Astrophysics-ben bemutatott vizsgálatukban egy olyan technikát használtak, mellyel alapvetően a Föld éghajlatát szokták elemezni. Nathan Mayne, a tanulmány egyik szerzője szerint a Proxima b megfelelő atmoszférával lakható lehet.

Tovább...2017. május 16. kedd - 09:46:12 -- Gazdaság -- 0

HVG

Több mint 637 milliárd forint követelést engedett el tavaly.

Ez több mint négyszerese a 2015-ös lemondásnak, amikor 157 milliárd forintot engedett el – írja keddi számában a Világgazdaság az adóhatóság 2016-os évkönyvére hivatkozva.

Ezek az összegek olyan követelésekre vonatkoznak, amelyeknél a felszámolás során megtérülés egyáltalán nem valószínűsíthető.

Tovább...2017. május 16. kedd - 09:41:32 -- Politika -- 0

Pesti Bulvár

A Fidesz-sajtó megtámadta az MSZP-t és Botka Lászlót – így értékelte a párt sajtófőnöke a szegedi polgármesteri hivatalban történt incidenst, ami után rendőrökkel távolíttatták el az Echo Tv munkatársait.

Mészáros Lőrinc még épp’ hogy bele se szagolt a médiacézári uralkodásába, de a vérebei már vérszagra ugranak. A botrányos esetről Nyakó István, az MSZP kommunikációs igazgatója számolt be és közölte: a továbbiakban az MSZP nem kíván a provokátor fidesz-médiának nyilatkozni.

Tovább...