Havi hírek
2017. május 14. vasárnap - 10:06:03 -- Érdekes -- 0

Index

Jó, jó, de mitől lesz büdös a sör?

A fénytől. Pontosabban a napfényben levű ultraibolya sugárzástól, ami az átlátszó üvegen aránylag jó hatásfokkal átjut, de a zöld és a barna üveg is elég jól kiszűri. A sörben van egy isohumulone nevű anyag, ez egy úgynevezett alfasav, és a komlóból kerül a sörbe, ahol a keserű íz kialakításában van fontos szerepe. Ez az anyag az UV-sugárzás hatására lebomlik - sőt, valójában a sima, látható hullámhosszú fény hatására is, ha a reakcióban segíti megfelelő mennyiségű riboflavin, leánykori nevén B2-vitamin -, majd reakcióba lép a sörben jelen levő kénnel, meg még ezzel-azzal (itt elolvashatja a teljes reakció részletes leírását), és végeredményként létrejön a 3-metilbut-2-ene-1-tiol nevű molekula, röviden 3-MBT.

Tovább...



2017. május 14. vasárnap - 10:02:23 -- Baleset, bűnügy, korrupció -- 0

24 HU

A görög államvasutak tájékoztatása szerint a szerencsétlenség szombat este történt az ország északi részén található Szaloniki kikötővárosának szomszédságában.


Tovább...