Havi hírek
2017. April 30. Sunday - 10:11:22 -- Nyugdíj, nyugdíjasok -- 0

Vasárnapi Hírek

Mindez – nem számolva 2018-as nyugdíjkorrekcióval – csaknem 87 ezer forint pluszt jelent 2 év alatt, azaz kevesebb mint havi 4 ezer forintot egy átlagnyugdíjasnak.

Azaz köszönő viszonyban sincs a 13. havi nyugdíj összegével. Ráadásul ennek nagy részét elviszi majd a nyugdíjaskosárban szereplő élelmiszerek, gyógyszerek, rezsiköltségek és szolgáltatások drágulása. Ezek ára ugyanis jellemzően nagyobb az átlagos inflációnál.

Mégis, úgy tűnik, ettől a „bőkezűségtől” várja az Orbán-kormány a választók mintegy negyedét kitevő szépkorúak támogatását.

Tovább...2017. April 30. Sunday - 09:58:05 -- Egészség, egészségügy -- 0

168 Óra Online

Hosszú várakozás után végre hazánkban is elérhetővé váltak a legújabb onkoló­­giai szerek. Csakhogy a tüdődaganat elleni két új hatóanyagnál várhatóan életkori korlátozás lép életbe: 75 év felett nem jár a legmodernebb terápia.

A döntés indoklása szakemberek szerint etikailag elfogadhatatlan, mert azt sugallja, minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van a gyógyuláshoz. Pedig külföldi felmérések szerint az onkológiai kezelésen átesett hetvenéves, de egyébként egészséges nők várható átlagos élettartama további 15,7 év, a nyolcvanéveseké pedig 8,6 év is lehet. Bár kegyetlenül hangzik, szakértők felteszik a kérdést: egy ország gazdasági teljesítménye alapján mennyit áldozhatunk egyévnyi emberélet megmentésére, figyelembe véve annak minőségét is?

Az ősz híre volt, hogy hosszú évek után végre 15 új onkológiai terápiát fogad be a társadalombiztosító. Négy év után novemberben az államtitkárság bejelentette, négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, innovatív gyógyszer segíti a betegek gyógyulását, köztük a tüdődaganat elleni két új hatóanyag, amely mintegy háromszáz páciensnek ígér túlélést.

Tovább....