Havi hírek
2017. April 26. Wednesday - 11:05:14 -- Kultúra -- 0

Népszava Online

Nekem nagyon kevés elég. Amíg elmondhatom, hogy mit gondolok, addig jól érzem magam” - fogalmazott Koncz Zsuzsa az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

A művésznő a beszélgetés során többször is hangsúlyozta Rónai Egonnak, hogy úgy érzi, mintha a mai mindennapokhoz szólna sok daluk. Elmondta, azért koncertezik még mindig, mert úgy érzi, az embereknek szüksége van erre. Koncz Zsuzsa az aktuálpolitika kapcsán is elmondta a véleményét.

Tovább...2017. April 26. Wednesday - 11:00:03 -- Nyugdíj, nyugdíjasok -- 0

Gépnarancs

Egészen bizarr, hogy a Bajnai-kormány megszorító intézkedéséből húzhat hasznot a kabinet, amit megfejel kreatív inflációtervezéssel is – írja a hvg.hu.

A világgazdasági válság után, 2009 nyarán megszüntették a 13. havi nyugdíjat, a Bajnai-kormány a költségvetés akkori ramaty állapota miatt a többi között ezt sem látta kifizethetőnek, de hogy legalább elvi szinten ne vegye el teljesen a juttatást a nyugdíjasoktól, azt mondta, majd akkor kaphatnak külön pénzt („prémiumot”), ha olyan jól megy az országnak, hogy megengedheti. Majd akkor, ha a GDP legalább 3,5 százalékkal nő, és az államháztartás hiánya a tervezett szinten marad. Vagyis akkor, ha piros hó esik – körülbelül ezt jelentette a törvény 2009 nyarán.

Tovább...2017. April 26. Wednesday - 10:25:58 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

HVG

Mindannyian alszunk, ki sokat, ki keveset, ki örömmel és könnyen, ki muszájból és nehezen. Ahány ember, annyiféle alvási szokás, egy azonban közös: agyunkban és testünkben ugyanazok a létfontosságú folyamatok mennek végbe.

Az alvás egyik kezdetleges, biológiai hipotézise szerint az éjszakai nyugalmi állapot abban segített elődeinknek, hogy könnyebben észrevétlenek maradjanak az éjszaka vadászó ragadozók előtt.

Tovább...2017. April 26. Wednesday - 10:22:17 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

HVG

Egy segédprogrammal nemcsak a Facebookon, hanem más weboldalakon is megakadályozhatjuk, hogy a beleegyezésünk nélkül, maguktól induljanak el a videók.

Sokakat idegesít, hogy a Facebook-üzenőfalon maguktól elindulnak a videók. Azt már korábban megmutattuk, milyen beállításokkal lehet ezt megakadályozni, nemrégiben pedig arra is kitértünk, hogy mit tehetünk a hangosan induló Facebook-videók ellen.

Tovább...2017. April 26. Wednesday - 10:18:51 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

24 HU

A Törökország déli részén, a szír határ közelében fekvő Gobekli Tepe régészeti lelőhely az emberiség eddig ismert legkorábbi, tizenkétezer évvel ezelőtt született – a mindenki által ismert brit Stonehenge-nél hatezer évvel idősebb! —  körtemplomait rejti, így már önmagában fontos részét képezi az emberiség történetének teljes megismeréséhez folytatott útnak, a falakon az elmúlt két évtizedben felfedezett faragványok viszont ennél is fontosabbak.

A körtemplom részét képező Keselyű-kőről például már a fura elméletek egész sorát közlő – szuperintelligens civilizációról, még nem kiöregedett rocksztárokra specializálódott idegen lényekről, valamint hasonló kaliberű, homályos ötletekről író – Graham Hancock is beszámolt Istenek kézjegyei című művében, és úgy gondolta, hogy az egy tizenháromezer évvel ezelőtti, Észak-Amerikában történt meteoritbecsapódást mesél el, mely egy minijégkorszakot hozott a Földre, és emberek tömegeinek halálát okozta.

Tovább...