Havi hírek
2017. április 18. kedd - 11:21:21 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

Gépnarancs

Régóta foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, hogyan is nézhet ki egy fekete lyuk. A világegyetem legfurcsább képződményeinek tartott objektumok olyan erős gravitációs mezővel bírnak, hogy még a fény sem tud kiszabadulni belőlük. Nemrég azonban egy olyan teleszkóphálózatot hoztak létre, amely képes volt lefényképezni a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyukat. A Nap tömegénél nagyjából 4 milliószor nehezebb objektum a felelős a galaxisunk forgásáért, látni azonban még senki sem láthatta.

A Universe Today beszámolója szerint az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) nevű rendszerbe tíz, a világ különböző pontjain elhelyekzedő rádóteleszkópot kötöttek be, amelyek mozgását a legpontosabb atomórával hozták szinkronba.

A kutatók szerint a fekete lyukhoz azért kell ilyen speciális hálózat, mert egy hagyományos teleszkóppal nem lehet a a 20 millió km széles eseményhorizont mögé látni.

Tovább...2017. április 18. kedd - 10:48:48 -- Érdekes -- 0

24 HU

Violet-Mosse Brown 117 éves, 1900. március 10-én született, 67 évvel azelőtt, hogy Jamaicát megalapították. A család génjeire nem lehet panasz, a nő fia is betöltötte már a 97. életévét.


Tovább...2017. április 18. kedd - 09:33:42 -- Blog -- 0

Civilhetes

Ma reggel mikor ébredtem, egy pillanatra otthon képzeltem magam, Kunágotán.

Jó pár évvel ezelőtt, húsvét hétfőn, úgy 12 évesen. Nagymamám korán, úgy hét óra tájt költött, gyorsan öltöztem, zsebbe tettem a kölnit -- jó szagos volt arra emlékszem--, és indultam a szomszéd, Jókai utcába, Farkasékhoz. Előtte mamámat meglocsoltam, bár számára csak az volt a fontos, hogy kisunokája örüljön a húsvétnak. Lelkemre kötötte, hogy vigyázzunk magunkra, nehogy igyunk, köszönjünk mindenütt, vigyázzunk a kutyákra. Nem igen figyeltem oda, agyam már másutt járt. 

Éveken keresztül osztálytársammal róttuk az utcákat, néha, megállva izgatottan számolva az összegyűlt forintokat. A terv egyszerű volt.

Tovább...