Havi hírek
2017. április 12. szerda - 11:31:22 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

Index

Mindeddig ismeretlen hideg foltot talált a Jupiteren egy nemzetközi kutatócsoport – írja a Gizmodo. A bolygó már eddig is ismert jellegzetes képződménye, a Nagy Vörös Folt mintájára a friss felfedezést el is nevezték Nagy Hideg Foltnak.

A légköri jelenséget a chilei Very Large Telescope távcsőrendszer adatai alapján fedezték fel. 14 ezer kilométer hosszú és 12 ezer kilométer széles, vagyis nagyobb, mint a Föld. Az északi sark közelében található, ami nem véletlen, mert a Jupiter sarki fénye hozza létre.

Tovább...2017. április 12. szerda - 11:15:57 -- Politika -- 0

Népszava Online

Politikai vitát tart szerdán az Európai Bizottság a legfrissebb magyarországi fejleményekről. Ez az első eset, hogy a Jean-Claude Juncker vezette testület több területre kiterjedően megvizsgálja az Orbán-kormány megkérdőjelezhető döntéseit. Általános vélemény szerint a bűvös hetes szám nem fog elhangzani, vagyis a testület nem fog rendkívüli szankciós eljárást javasolni.

Nemcsak a Közép-Európai Egyetem jövőjét befolyásoló törvénymódosításról fognak hallani szerdán az Európai Bizottság tagjai, amikor az első alelnök, az alapvető jogok és a jogállam tiszteletben tartásáért is felelős Frans Timmermans előterjeszti a legfrissebb magyarországi fejleményeknek szentelt beszámolót.

Tovább...2017. április 12. szerda - 11:13:43 -- Oktatás -- 0

24 HU

A kormány mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítése a CEU-t. Olyan fiatal magyar közgazdászokat kérdeztünk, akiknek a CEU segített abban, hogy eljussanak a világ legjobb egyetemeire. Most pedig attól tartanak: a budapesti iskola bezárása elveszi tőlük a reményt, hogy egyszer hazatérhetnek. Hogy lesz hová jönniük.

A CEU az egyetlen lehetőség egy székelyföldi magyar fiatalnak Budapesten, hogy ingyen tanuljon és megszerezzen egy nemzetközileg elismert végzettséget. Ha nincs a CEU, nem nyílik meg számomra a világ, és életem végéig tanítgathattam volna románul a bukaresti egyetemen

– mondja az erdélyi Magyari Ildikó, aki jelenleg a világ kilencedik legjobb egyetemeként számontartott New York-i Columbián PhD-zik.

Tovább...2017. április 12. szerda - 10:24:15 -- Egészség, egészségügy -- 0

HVG

Régi adósságát kellene törlesztenie a parlamentnek a kormányzaton belül mostanában tervezett jövő évi költségvetésben. El kellene ismernie, hogy azok, akik súlyosan sérült, fogyatékos gyermeküket, rokonukat otthon ápolják, munkát végeznek.


Tovább...