Havi hírek
2017. január 09. hétfő - 10:45:15 -- Sport -- 0

Népszava Online

Fa Nándor magyar idő szerint hétfő reggel megkerülte a Horn-fokot a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.  A magyar versenyző honlapjának bejegyzése szerint 1985 óta immár ötödik alkalommal sikerült elérnie Dél-Amerika legdélebbi pontját, másodszor a magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryval.

Fa Nándor 64 nap, az elméleti versenytáv 71 százaléka után a nyolcadik helyen halad az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, hátránya 4175 tengeri mérföld az éllovashoz képest. A francia Armel Le Cleach és a brit Alex Thomson már átszelte az Egyenlítőt és az Atlanti-óceánon hajózik Európa felé. A mezőny utolsó tagja nemrég hagyta el Tasmániát. A mezőnyt eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

Tovább...2017. január 09. hétfő - 10:42:26 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

Index

A hatalmas fekete lyukak néha gázok és por mögött bújnak el a teleszkópok elől, de nagy energiájú röntgensugarak elől már nem rejtőzhetnek el. A NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) ezzel a módszerrel talált meg két szupermasszív fekete lyukat, amelyek közeli galaxisok központjaiban találhatók.

Ezek a fekete lyukak viszonylag közel vannak a Tejútrendszerhez, de egészen mostanáig rejtve maradtak előttünk, írja tanulmányában Ady Annuar, a Durham Egyetem végzős hallgatója. Olyan ez, mintha szörnyek rejtőznének az ágyunk alatt.

Mindkét fekete lyuk aktív galaxismag része. Ezek az aktív galaxismagok az elektromágneses spektrum egy vagy több részén az átlagosnál erősebb sugárzást bocsátanak ki. Az elfogadott elméletek szerint a sugárzást a mag központjában lévő szupermasszív fekete lyuk, a körülötte keringő akkréciós korong és a belőle kiinduló relativisztikus sugár bocsátja ki.

Tovább...2017. január 09. hétfő - 09:51:25 -- Nyugdíj, nyugdíjasok -- 0

24 HU

Már több mint egy hét eltelt 2017-ből, de még mindig nagyon sok nyugdíjas nem kapta meg a karácsonyi Erzsébet-utalványát, írja a Magyar Nemzet. A lap a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától azt a választ kapta, hogy a belföldön élő jogosultak 98 százaléka megkapta és átvette az utalványt.

A Magyar Posta tavaly év végén még azt állította, hogy a nyugdíjasok számára küldendő Erzsébet-utalványok kézbesítését a vállalt határidő előtt teljesítették.

A válaszból az is kiderült, hogy a Magyar Posta január 15. után újra megkezdi a kézbesítést és a hónap végéig bárki jelezheti, ha jogosult az ellátásra.

Tovább...