Havi hírek
Fórum
 •  

 • Dr. Andrea Bocelli (Lajatico, 1958. szeptember 22. –) olasz tenorista.

  Bocelli örökletes zöldhályoggal született, amely egyre erősebben rontotta látását. 12 éves korában egy futball-labda fejen találta, és ennek következtében teljesen megvakult. A pisai egyetemen jogtudományt tanult. Egy évig ügyvédként dolgozott, mielőtt teljesen a zenének szentelte volna magát. Több hangszeren játszik. Világsztárok is el vannak ragadtatva hangjától, elhivatottságától (Pavarottin kívül pl. José Carreras).(Wikipédia)

  Andrea Bocelli - Concierto de aranjuez

   

 • Ernesto Cortazar: Beethoven Silence

  Ezt a művet nem Beethoven írta, hanem Ernesto Cortazar (1940-2004) kortárs klasszikus zeneszerző és zongorista Beethoven's Silence címmel.

   

 • Vivaldi - A négy évszak

  Tavasz

  7. Az első tételben a szülés/születés örömteli, de fájdalmas aktusa jelenik meg. A tavaszt (a fiatalságot) megszemélyesítő táncot természeti jelenetek többször megszakítják: madárcsicsergés, patakcsobogás, villám és mennydörgés; a világrajövetel viharos eseménye. "A vihar utáni madárdal már nem olyan gondtalanul derűs." (Harnoncourt)

  8. A második tételben a pásztor álmát őrző kutya a meghatározó. Az álom a halálhoz hasonlatos dolog, a kutya pedig halálszimbólum. "A brácsa (...) brutálisan közvetlen módon utánozza a kutyaugatást" (Harnoncourt), "molto forte e strappato" utasítással, vagyis nagyon hangosan és szaggatottan. A kutya, mint prima materia az ősanyag, az átváltozás előtti állapot szimbóluma. Az alvilág (Hades) őrzői kutyák, a születés istennőjét pedig kutyák tépik szét.

  9. A zárótétel boldog természeti kép; pásztorok és nimfák (álruhás előkelő ifjak) játszanak "vissza a természethez" (ártatlanság) játékot. Végül beárnyékolódik a felhőtlen kép; befejeződik a gyermekkor, közeleg a nyár, az élet terhe. "A négy Évszak-concerto azért is alkot egyetlen, összefüggő művet, mert EGY figura érzelmeit és cselekvéseit ábrázolja az év során." (Harnoncourt; kiemelés az eredetiben.)

  Nyár

  10. Nyári kánikula, bágyasztó nyomott levegő, kimerültség, nyögés. Kakukk, galamb, tengelic (az első kettő lélekszimbólum). Parasztfiú sírása, zokogása. Lázadása után kitör a vihar. Lassú tétel: a megriadt ember nyugalomkeresése, szorongó szívdobogás (a szív az életerő jelképes centruma). Zárótétel: heves nyári vihar. A villám a teremtő férfiprincípium jelképe, termékenyítő és büntetőeszköz. Mindennek megvan a maga jelentősége, értelme. Lényegében a felnőttkor küzdelmes időszakának zenei ábrázolásáról van szó.

  Ősz

  11. A meglett kor zenéje. Beérkezés, az érett gyümölcs (egy élet munkája) élvezése. A bor az élet és a halhatatlanság jelképe, az öröm szimbóluma, a lélek felemelkedésének segítője. Vidám paraszti táncdal. Részeg ember támolygása, hencegése, csuklása, artikulálatlan beszéde, esése, feltápászkodása, majd a második tételben alvása. Záró tétel: vadászat (a birtokba vétel jelképe), lovaglás (a teljesség, a győzelem jelképe), vadászkutyák (halál), menekülő vad, puskalövés, a vad agyonlövése. Ki a vadász, és ki a vad? A halál megjelenése a tudatban; kijózanító ébredés. Mágikus-szimbólum, kísérlet a halál elhárítására.

  Tél

  12. Idős kor, a halál várása. Téli dermedtség (vonóvibrátók és disszonancia), vihar és dermedt hideg váltakozásai. A második tételben a boldog és megelégedett ember otthonában meleg tűz mellett. Ez nem a hallgató nézőpontja, ő kint áll a zuhogó esőben, és benéz az ablakon a világos szobába. Ő már tudja, milyen törékeny ez a látszat boldogság.

  13. Az utolsó tétel egy élet záró aktusa. Jégen csúszkálás, félelem, elcsúszás, jég beszakadása, dráma. Vonóvibrátó; félelem, fájdalom, szomorúság. Legvégül megjelennek a szelek, meleg sirokkó, nyári hőségmotívum, téli vihar. A levegő az élet jelképe, nem más mint a lélek; a levegő fogalma a széllel társul. A szél valami rossz közeledtének a jele. Vivaldinál a szelek összekapcsolódnak, egymásba folynak, jelezve az élet egészét, az élet különböző korszakainak összetartozását, egymásra hatását. Valami befejeződött, de nincs teljes megsemmisülés, sokkal inkább átmenet. Ezt ábrázolják a végső taktusok. Ilyen az élet hát, de van benne jó is... - írhatjuk át Vivaldi A Tél szonettének utolsó sorát.

  A szöveg forrása: Kultúrtörténet blog

   
 •  

Moderátor(ok): Borika, F.Evaaa, JoniPeti, Kalapos, marikanet, teszt